Alueelta, Uutisia Hämeestä

Elokuvatuotantoja houkutellaan Forssaan

Forssassa pilotoidaan tänä kesänä Film Office -hanke. Hankkeen tarkoituksena on luoda organisaatio, joka pystyy tuottamaan palveluja erilaisille TV-sarjojen ja elokuvien kuvausryhmille sekä toimimaan linkkinä paikallisten palveluntarjoajien ja tuotantoyhtiöiden välillä. ”Perustettava organisaatio palvelee tuotantoyhtiötä, markkinoi seutua kuvauspaikkana, tuo seudulle lisää näkyvyyttä ja samalla myös elinvoimaa”, kuvailee Forssan Yrityskehitys Oy:n toimitusjohtaja Maria Jokinen.
Johanna Talikainen
Forssan Yrityskehitys Oy
FacebookTwitterLinkedInEmail

Hankkeen aikana seudun mahdollisista kuvauspaikoista koostetaan kuvapankki, jonka avulla alueen potentiaalia voidaan markkinoida eri tuotantoyhtiöille.

”Kasaamme myös avustaja- ja palvelupankin. Eli käytännössä kokoamme verkoston, jonka avulla voimme hoitaa majoituksen, cateringin, tarvikkeet, autot, rakennustavarat ja puvuston tuotantoyhtiölle mahdollisimman nopeasti, kun he päättävät tulla tänne kuvaamaan”, Jokinen kertoo.

Hankkeelle uskotaan olevan kysyntää, sillä esimerkiksi vuonna 2016 ensi-iltaan tuli 39 Suomessa kuvattua ja tuotettua elokuvaa. Digitaalisuus ja erilaiset suoratoistopalvelut, kuten Netflix ja HBO Nordic kasvattavat myös suosiotaan koko ajan ja niihin tarvitaan yhä enemmän uutta sisältöä.

”Yhden elokuvan tekeminen maksaa keskimäärin 1,3 miljoonaa euroa, mistä arviolta puolet jää kuvauspaikkakunnalle. Lisäksi tuotantoryhmän vapaa-ajanvietto tuo seudulle tuloja. Toivomme, että hanke tuo seudulle myös alan harjoittelu- ja työpaikkoja sekä lisää matkailijoita”, toteaa Jokinen.

Tavoitteena elokuvatuotannon koulutus

Torronsuo, Liesjärven kansallispuisto, harjumaisemat, järvet, pellot, metsät ja kaupunkipuistot tarjoavat mahtavat puitteet erilaisille kuvauksille. Tämän lisäksi seudulta löytyy autenttista kaupunkimiljöötä ja eri aikakausien ja -tyylien rakennuskantaa.

Forssa Film Office -hankkeen toteutusaika on kesäkuun alusta joulukuun loppuun ja sen budjetiksi on varattu 30 000 euroa. Rahoitus tulee Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta, kansallisista varoista ja alueen kunnilta LounaPlussa ry:n Leader-tukena. Hanketta koordinoi Forssan Yrityskehitys Oy.

Hanke toimii astinlautana suuremmalle ESR-hankkeelle, jolla Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymä käynnistää monialaisen elokuvatuotantoon suuntautuneiden ammattilaisten koulutuksen Forssassa.

”Tällä hetkellä elokuva-alan ammattilaisia ei kouluteta toisen asteen oppilaitoksissa meidän suunnittelemassa laajuudessa missään muualla”, kertoo Film Office -hankkeessa mukana oleva Raija Salo Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymästä.

Kuvassa Forssan Yrityskehitys Oy:n kehitysjohtaja Hannu-Heikki Saarinen ja toimitusjohtaja Maria Jokinen.

Kommentoi