Henkilö

Brändi vetää puoleensa oikeat ihmiset

Vetovoimainen brändi houkuttaa oikeat ihmiset, kun Fiskars etsii palvelukseensa osaajia maailmalta. Siksi Suomenkin kannattaisi kirkastaa brändinsä, sanoo henkilöstöjohtaja Nina Ariluoma.
Heidi Hammarsten
Fiskars
FacebookTwitterLinkedInEmail

Fiskarsin 11 hengen johtoryhmään kuuluu kuusi ulkomaista kykyä, joista kaksi on houkuteltu yritykseen ja Suomeen reilun vuoden aikana. Asumisen tuotteiden liiketoiminnasta vastaava Ulrik Garde Due on työskennellyt luksustuotteiden parissa muun muassa Burberryllä ja LVMH:lla. Konsernin brändi- ja markkinointijohtaja Alexander Mattilla taas on kokemusta muun muassa Adidakselta ja Levi Straussilta.

Fiskarsin henkilöstöjohtaja Nina Ariluoma kertoo, että Suomesta löytyy kyllä osaajia yrityksen tukifunktioihin ja esimerkiksi logistiikan tarpeisiin. Mutta, kun mennään liiketoiminnan ytimeen eli globaaleihin brändättyihin kuluttajatuotteisiin, katse täytyy kääntää maan rajojen ulkopuolelle.

”Suomessa ei oikein ole kuin muutamia yrityksiä, jotka olisivat isosti mukana tässä liiketoiminnassa. Siksi tarvitsemme ulkomaista osaamista etenkin kokonaisvaltaisiin liiketoiminnan vetämisrooleihin”, kertoo Ariluoma.

Tunnettu tuote, helppo rekrytointi

Ulkomaisia osaajia Fiskarsilla käytetään ylimmän johdon lisäksi jonkin verran myös keskijohdossa. Siellä kuitenkin ensisijainen tavoite on kehittää talon omia kykyjä, myös kierrättämällä heitä kansainvälisesti.

Ariluoma on aiemmin työskennellyt pitkään Nokian palveluksessa. Jo silloinen kokemus opetti, että kansainvälisen rekrytoinnin helppous tai vaikeus riippuu siitä, miten vahva brändi on kyseessä. Fiskarsissa ei yleensä korosteta konsernibrändiä vaan mennään tuotebrändit edellä.

”Kun Fiskarsilla on USA:ssa vahva asema puutarhatuotteissa, siihen markkinaan on helppo löytää osaajia. Aasiassa taas olemme kasvuvaiheessa asumisen tuotteissa ja siellä tunnettuutemme on pienempi. Sitä paitsi kilpailussa meitä on vastassa isot maailmanluokan brändit.”

Iso osa Fiskarsin ulkomaisista osaajista sijoittuu muualle kuin Suomeen. Myynti on tietysti siellä missä asiakkaatkin, oli alue sitten Keski-Eurooppa, USA tai Aasia. Myös brändeillä on omat luontaiset kotimaansa.

”Fiskars ja Iittala ovat juuriltaan hyvin suomalaisia brändejä, joiden tuotekehityspaikka on täällä, joten niitä on luonteva myös johtaa täältä. Viime vuonna ostettua WWRD:tä on vedetty Britanniasta. Se on luontevaa, koska brändien kuten Waterford ja Wedgwood tarina ja historia ovat siellä.”

Kansainvälisesti toimivan suomalaisyrityksen on usein helpompi rekrytoida osaajia muualle kuin Suomeen. Mutta kun yritys on tuttu, kynnys siirtyä seuraavaksi tänne madaltuu.

Arvopohjan pitää kohdata

Vahvojen brändien talossa myös rekrytoinnin ohjenuorana on, että brändi ja liiketoiminnan haasteet vetävät puoleensa juuri sille sopivia henkilöitä.

”Rekrytoinnissa pitää syntyä jonkinlainen kosketuspinta, ihastuminen kyseiseen brändiin. Me emme käytä mitään kikka kuutosia. Haluamme ihmisiä, jotka aidosti haluavat tehdä töitä juuri näiden brändien ja niihin liittyvien liiketoimintahaasteiden ja mahdollisuuksien kanssa. Haemme matchia arvopohjasta.”

Rekrytoinnissa pitää syntyä jonkinlainen kosketuspinta, ihastuminen kyseiseen brändiin

Mitä tämä sitten käytännössä tarkoittaa? Esimerkiksi Fiskarsin ja Iittalan tapauksissa pohjoismaista konstailemattomuutta ja pitkäjänteisyyttä.

”Brändiemme tarina kertoo pitkästä historiasta, teemme asioita pitkällä aikavälillä. Mutta etsimme myös ihmisiä, jotka haluavat saada asioita aikaan – meillä siihen on mahdollisuus.”

Ariluoman mukaan Fiskars on saanut johtotehtäviinsä haluamansa ihmiset ulkomailta. Hän kuitenkin myöntää, että rekrytointikierroksen alkuvaiheessa karsiutuu varmasti ihmisiä, joille Suomi on ehdoton ei.

”Ongelmana on yleinen brändimielikuva Suomesta ja suomalaisista: pohjoinen lokaatio, sää – pieni, joillekin tylsä ja syrjässä”, Ariluoma tiivistää.

Suomi sopii perheelliselle

Ei tilanne silti toivoton ole. Suomeen pätevät Ariluoman mielestä oikeastaan samat periaatteet kuin Fiskarsin bisnekseen ja rekrytointiin: pitää kirkastaa brändiä ja löytää oikeat henkilöt.

”Perheellisille tällaista maata on helppo myydä, he hakevat ehkä siinä elämänvaiheessa rauhallisempaa elämäntyyliä. Turha meidän on kisata sellaisista, jotka rakastavat New Yorkia.”

Suomen olemassa oleviin vahvuuksiin kuuluvat esimerkiksi kansainvälisessä vertailussa byrokratiasta vapaa ja toimiva yhteiskunta, arjen helppous ja sujuvuus, laadukas koulutus ja terveydenhuolto. Näitä kannattaa siis korostaa entisestään.

”Kunpa lisäksi Suomi nähtäisiin aktiivisena ja viriilinä maana, jossa tapahtuu mielenkiintoisia asioita. Näinhän on nyt peliteollisuuden alalla.”

Fiskarsilla ulkomaisten tulokkaiden sopeutumista helpottaa myös ulkopuolinen yhteistyökumppani, joka auttaa esimerkiksi asunnon löytämisessä, viranomaisasioissa ja perheen arjen järjestämisessä.

”Viime aikoina meille tulleista kaikki ovat olleet ihan tyytyväisiä. Uskon, että myönteistä palautetta tulee silloin, kun olemme osanneet realistisesti briiffata tulokkaan siitä, mitä on odotettavissa.”

NINA ARILUOMA

Fiskarsin henkilöstöjohtaja vuodesta 2013

Koulutus

Psykologian maisteri ja EMBA

Ura

Aiemmin erilaisissa HR-tehtävissä Nokiassa ja Nokia Siemens Networksissa.

Harrastukset

Perhe, liikunta ja musiikki. Harmittelee, ettei laulu- ja latinotanssiharrastukselle enää tahdo jäädä aikaa.

Kommentoi