Henkilö, Teema

Mahdollisuuksia maailman mullistuksista

Ruotsin entinen pääministeri Fredrik Reinfeldt näkee globaalilla tasolla tapahtuvassa väestönkasvussa, ikääntymisessä ja keskiluokan kasvussa mahdollisuuksia pohjoismaisille yrityksille.
Patrik Lindfors
Markus Hänninen
FacebookTwitterLinkedInEmail

Maailmantalous kasvaa nopeammin kuin pitkään aikaan. Myös Suomi on vihdoin päässyt kasvuun kiinni, ja bkt-ennusteet antavat aihetta optimismiin.

Maailmalla tapahtuvat myllerrykset asettavat kuitenkin haasteita sekä yrityksille, kansalaisille että valtioille. Ruotsin entisen pääministeri Fredrik Reinfeldt kannustaa Suomea ja suomalaisia yrityksiä tarttumaan mahdollisuuksiin, jota globaalilla tasolla tapahtuva väestönkasvu ja ikääntyminen tarjoavat.

Maailman väestö ikääntyy ennennäkemätöntä vauhtia. Reinfeldtin mukaan ”hopeasukupolven” taloudellinen ja poliittinen vaikutusvalta tulee kasvamaan merkittävästi seuraavien vuosikymmenien aikana. Yhä suurempi osa äänestäjistä tulee koostumaan eläkeläisistä, joiden yhteenlaskettu varallisuus ja kulutuspotentiaali ovat huomattavasti suuremmat kuin nuorilla sukupolvilla.

Maailman väestö ikääntyy ennennäkemätöntä vauhtia.

Väestön ikääntymiseen liittyvät haasteet kohdistuvat Euroopan lisäksi erityisesti Kiinaan, jossa yhden lapsen politiikka on aiheuttanut väestöpyramidin vinoutumisen. Afrikka muodostaa kuitenkin täydellisen vastakohdan Kiinassa ja Euroopassa tapahtuvalle ikääntymiselle. Väestömäärä tietyissä Afrikan maissa tulee arvioiden mukaan viisinkertaistumaan kahden sukupolven aikana. Syynä on erittäin suuri syntyvyys yhdistettynä parantuneeseen terveyskehitykseen.

”Euroopan väkimäärä kutistuu samalla kun asukasmäärä kasvaa räjähdysmäisesti maanosamme naapurissa Afrikassa. Viimeisten vuosien aikana koettu migraatioaalto on vasta alkusoittoa tulevalle”, toteaa Reinfeldt, joka oli Lahdessa lokakuussa järjestetyn Business Day:n pääpuhuja.

Keskiluokka kasvaa ja vaurastuu

Toinen maailmanlaajuisella tasolla kasvava ryhmä on keskiluokka, jonka varallisuus ja kulutustaso ovat nousussa monessa maassa.

Keskiluokan ja seniorikansalaisten määrän nopea kasvu tarjoaa Reinfeldtin mukaan erittäin suuret mahdollisuudet suomalaisille yrityksille. Muun muassa terveysteknologian tuotteille tulee olemaan kasvava kysyntä. Yritysten pääsy markkinoille edellyttää riittävän kattavat kauppasopimukset varsinkin EU:n ja Kiinan välillä, sillä Aasian maissa on huomattavasti enemmän korruptiota kuin Euroopassa.

”Ilman kattavia kauppasopimuksia on vaarana, että menetämme markkinan, jota Kiinan nopeasti vanhentuva ja yhä vauraampi ikääntyvien ihmisten ryhmä tarjoaa”, Reinfeldt toteaa.

Vaarana on, että menetämme markkinan, jota Kiinan nopeasti vanhentuva ja yhä vauraampi ikääntyvien ihmisten ryhmä tarjoaa.

Väestön ikääntyminen esimerkiksi Aasiassa tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisille vientiyrityksille, mutta sama ilmiö Suomessa aiheuttaa perustavanlaatuisia ongelmia kansantaloudelle. Suomi kuuluu Italian, Kreikan ja Portugalin lisäksi EU-maihin, joissa väestön ikääntyminen muodostaa vakavan uhan hyvinvointijärjestelmän rahoituspohjalle ja työvoiman riittävyydelle.

Tilanne on parempi Ruotsissa, jossa väkiluku kasvaa voimakkaan maahanmuuton ansiosta. Ruotsin väkiluku ylitti alkuvuonna 10 miljoonan rajan. Ruotsi on siis väkiluvultaan nyt melkein tuplasti suurempi maa kuin Suomi, Norja ja Tanska.

Työperäinen maahanmuutto on Reinfeldtin mukaan keskeinen ratkaisu demografiahaasteen ratkaisemiseksi.

”Pääministerinä jouduin usein kysymään maahanmuuttoon kielteisesti suhtautuvilta kansalaisilta ja päättäjiltä, mikä on kolmas vaihtoehto, jos et halua tehdä työtä pidempään etkä halua lisää maahanmuuttajia. Kukaan ei ole osannut vastata tähän kysymykseen”, Reinfeldt toteaa.

Muuttunut maailmanjärjestys

Toisen maailmansodan jälkeiset voimasuhteet ja poliittiset päätökset muodostivat maailmanjärjestyksen, joka on ollut vallassa viimeiset 70 vuotta. Viime vuoden tapahtumat muuttivat kuitenkin tämän asetelman perusrakenteita. USA on Trumpin johdolla irtautumassa roolistaan maailman johtavana valtiona sanoutumalla irti yhteisistä sopimuksista ja instituutioista.

Brexit on ilmentymä samasta ilmiöstä, jossa maat ja alueet haluavat irtautua perinteisistä viiteryhmistään. Kuvaavaa on, että Iso-Britannia haluaa jättää EU:n ja Skotlanti haluaa jättää Iso-Britannian.

”Usko siihen, että pärjäämme parhaiten yksin, johtaa me-vastaan-muut-asetelmaan. Se on erittäin suuri uhka avoimuutta ja vapaakauppaa puolustaville Pohjoismaille”, Reinfeldt sanoo.

Toinen maailmanjärjestystä muokkaava kehitys on Kiinan vahvistuminen, jota USA:n vetäytyminen vahvistaa. Kiina keskittyy myös oman valta-asemansa vahvistamiseen Aasiassa. Maailman suurimmat infrainvestoinnit tehdään tällä hetkellä Kiinassa ja sen lähialueilla. Tarkoitus on tehokkaiden liikenneyhteyksien avulla edistää kaupankäyntiä muun muassa Euroopan suuntaan.

Fredrik Reinfeldt

Politiikka

– Ruotsin pääministeri 2006–2014
– Moderaterna-puolueen puheenjohtaja 2003–2015
– Valittiin kansanedustajaksi 26-vuotiaana 1991
– Maltillisen kokoomuksen nuorisoyhdistyksen puheenjohtaja 1992–1995

Luottamustoimet

– Max Matthiessen, hallituksen jäsen
– Bank of America Merrill Lynch, neuvonantaja
– Extractive Industries Transparency Initiative (EITI), puheenjohtaja

Kirjat

– Nya livet – om att leva till 100, arbeta till 75 och komma igång vid 25 (julkaistu 2016)
– Halvvägs (julkaistu 2015)

(Kuva Peter Knutson)

Kommentoi