Featured Video Play Icon Teema

Edelläkävijäyritykset hyödyntävät monikulttuurisuutta

Monikulttuurisuus on pysyvä ilmiö Suomen työmarkkinoilla. Niiden yritysten, jotka eivät vielä hyödynnä kansainvälisiä osaajia, kannattaa ottaa mallia edelläkävijöistä.
Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari
Meeri Utti
FacebookTwitterLinkedInEmail

Kaupan alalla ammattitaitoisen henkilöstön saatavuus ei ole itsestäänselvyys, sillä monilla palvelualoilla pääkaupunkiseudulla on pulaa erityisesti sitoutuvasta työvoimasta. Lisäksi yhä harvemmissa kaupantehtävissä pärjää ilman soveltuvaa koulutusta.

– Olemme tarttuneet haasteeseen kohdentamalla rekrytointia paikalliseen maahanmuuttajaväestöön, josta onkin tullut tärkeä osaavan ja sitoutuneen työvoiman kanava. Samalla voimme olla, kuten yritysten kuuluukin, edelläkävijöitä sekä vastuullisuudessa että kannattavan liiketoiminnan kehittämisessä, sanoo Itäkeskuksen K-citymarketin kauppias Anne Timonen.

Työyhteisöissä henkilöstön kansainvälistyminen heijastuu hyvin moneen asiaan.

Miten onnistuu kommunikointi kollegoiden, esimiesten ja asiakkaiden kanssa? Mitkä ovat uskontoon, kulttuuriin ja tasa-arvoon liittyvät käyttämisnormit? Mikä on työnantajan vastuu erilaisissa lupa-asioissa? Miten lähiesimiehet selviävät monikulttuuristen tiimien kanssa?

– Totta kai työnantajan näkökulmasta monikulttuurisuus aiheuttaa yllättäviä sattumuksia, joihin ei ole olemassa valmiita vastauksia henkilöstöjohtamisen käsikirjassa. Näissä tilanteissa lähi- ja tiimiesimiehet, joilla on kyky löytää ratkaisuja käytännön tasolla, ovat kullanarvoisia. Monikulttuurisuudesta kumpuavat konfliktit eivät kuitenkaan ole sen vaikeampia kuin muutkaan esimiestyössä eteen tulevat haasteet, Timonen korostaa.

Suomi tarvitsee lisää yrityksiä ja työpaikkoja

Kauppakamarin teesien tavoitteena on Suomi, joka houkuttelee yrityksiä investoimaan, luomaan uusia työpaikkoja sekä menestymään hyödyntämällä maahanmuuttajia työelämässä ja kansainvälistyvässä liiketoiminnassa.

Jotta työvoiman tarjonta ja kysyntä kohtaavat sujuvasti, yrityksille ja maahanmuuttajille on tarjottava tehokkaita ja selkeitä palveluja.

Enemmän työmahdollisuuksia saadaan, kun lievennetään sääntelyä ja nopeutetaan palkkaamiseen tarvittavia lupaprosesseja.

Turvapaikanhakijoiden kotouttaminen tehostuu helpottamalla työhön pääsyä ja kannustamalla yrittäjyyteen.

Yritysten johdon, lähimiesten ja työyhteisöjen monikulttuurista osaamista lisäämällä helpotetaan yritysten ja kansainvälisten osaajien kohtaamista.

Teema_ARtikkelikuva_Kauppakamari_maahanmuuttoTeesit_web

Lähde: Helsingin seudun kauppakamari

Kommentoi