Teema

Euroopan nuorisotyöttömyys laskussa

Hämeen kauppakamari ja Hämeen ELY-keskus järjestivät 10.6. EURES laineilla -tilaisuuden, johon osallistui runsaasti Hämeen kauppakamarin jäsenyritysten edustajia ja alueen toimijoita.
Sisko Ojajärvi
FacebookTwitterLinkedInEmail

Hämeessä on 24 000 työtöntä työnhakijaa, mutta huhtikuun aikana tuli runsaasti avoimia työpaikkoja. Samanaikaisesti joillakin aloilla on kuitenkin työvoimapula.

Hämeen TE-toimiston palvelujohtaja Pekka Voutilainen kertoo, että Hämeessä on pulaa perinteisten sairaanhoidon ammattilaisten lisäksi myös esimerkiksi hitsareista.

Hänen mukaansa kysymys on työvoiman liikkuvuudesta. Siksi EU perusti vuonna 1995 eurooppalaisen työnvälitysjärjestelmä EURESin.

“Se on tietokanta, johon työnhakijat voivat kirjautua ja laittaa ansioluettelonsa yritysten käyttöön. Yritykset voivat puolestaan päästä tarkastelemaan työnhakijoiden tietoja maksuttomasti. Kaikki järjestelmässä oleva tieto on tarkastettua”, kertovat EURES-neuvojat Hannele Sorila ja Aija Sievänen.

Tukea saavat sekä nuoret työnhakijat että yritykset

Sorilan ja Sieväsen mukaan EURES-tietokannassa on jo 250 000 ansioluetteloa. Työnvälityksen ohella nuorten työnhakijoiden on mahdollista saada EURESin kautta tukea työnhakumatkoihin ja asettautumistukea työpaikan saamisen jälkeen.

“Eurooppalainen nuorisotyöttömyys on tulossa nopeaa vauhtia alaspäin”, iloitsevat Sorila ja Sievänen.

Yritykset puolestaan voivat hakea tukea esimerkiksi kielikoulutukseen tai vaikkapa perehdyttämiseen. Sorila ja Sievänen kertovatkin, että suomalaiset yritykset ovat saaneet jo apua hitsaajien työvoimapulaan Puolasta. Terveydenhoidon ammattilaisia puolestaan on saatu Suomeen Kreikasta ja Espanjasta.

Kommentoi