Teema

Investoinnit liikenteeseen parantavat kilpailukykyä

Liikenneinvestointien tärkein vaikutus on kilpailukyvyn paraneminen, jotta Suomesta voi ponnistaa maailman markkinoille ja olemme saavutettavissa nopeasti, varmasti ja edullisesti. Teollisuuden lisäksi saavutettavuudella on suuri merkitys muun muassa matkailuelinkeinon kehittämisessä ja työvoiman saatavuudessa.
Keskuskauppakamarin liikenneasioiden neuvonantaja Samuli Haapasalo
FacebookTwitterLinkedInEmail

Liikenneratkaisut ovat usein hyvin käytännöllisiä. Tieinvestointi, hidastavan tieosuuden kapasiteetin korjaaminen, sujuvoittavat risteysjärjestelyt ja ohituskaistat sekä kunnossapidon nopeus ja laatu varmistavat, että tuotteet kulkevat joka päivä varmasti ja kustannustehokkaasti tuotannosta satamiin ja maailmalle.

Tarvitsemme strategista ja pragmaattista infraohjelmaa liiketoiminnan kilpailukykyedellytysten lähtökohdista. Tunnin radan tai Tallinnan tunnelin kaltaisia suunnitelmia tulisi arvioida erityisesti kilpailukykyvaikutuksien osalta. Meillä ei ole varaa vääriin investointeihin, mutta oikeisiin on!

Meillä ei ole varaa vääriin investointeihin, mutta oikeisiin on!

Erilaisilla rahoituskeinoilla voidaan tehdä isoja strategisia ratkaisuja liiketoiminnan ja kilpailukyvyn lähtökohdista. Silloin on tärkeää, että rahoitustapojen valmistelussa tämä kilpailukykykriteeri on kirkkaana johtotähtenä mielessä.

On hienoa, että kilpailukykyvaikutus on tullut aivan viime vuosina vahvasti fokukseen myös liikennepolitiikassa. Kauppakamarien ajamat, kilpailukykykriteereillä listatut hankkeet, joista suuri joukko on jo saatu toteutukseen, ovat tästä hieno esimerkki. Viranomainen kuulee nyt yritysnäkökulmaa.

Kun olemme kilpailukykyisiä viennissä, läsnä markkinoilla ja saavutettavissa maailmalta, varmistamme myös tulevaisuuden investoinnit Suomeen, olivatpa ne uusia palvelu- ja äly-investointeja tai vaikkapa metalliin ja puuhun liittyvää osaamista. Vain kilpailukykyisenä olemme vahvoja yhteiskuntana ja jäsenenä maailman maiden kokonaisuudessa.