Erikoisasiantuntijapalsta, Palveluhakemisto

”Kovan Brexitin” jälkeen Britanniasta tulee kolmas maa

Tulli muistuttaa Britannian kanssa kauppaa käyviä yrityksiä perehtymään tulliselvitykseen ja hankkimaan EORI-tunnuksen viimeistään nyt.
Tulli
Daniel Diaz, Pixabay
FacebookTwitterLinkedInEmail

Jos Britannia eroaa EU:sta ilman sopimusta eli ”kova Brexit” toteutuu, tulee Britanniasta ns. kolmas maa. Tämä tarkoittaa merkittäviä muutoksia Britannian kanssa käytävään kauppaan, jolloin tavaroiden maahantuonnissa ja -viennissä edellytetään eron jälkeen tulli-ilmoittamista ja tunnistautumista eli EORI-tunnusta.

EORI on EU:n laajuinen järjestelmä taloudellisten toimijoiden rekisteröintiä ja tunnistamista varten. Useimmissa EU-alueen tulli-ilmoituksissa vaaditaan EORI-tunnus.

Siinä tapauksessa, että Britannia päätyy sopimuksettomaan eroon, kaikki Britanniassa myönnetyt EORI-tunnukset mitätöityvät. Yritykset joutuvat tällöin hakemaan joltakin EU:n jäsenvaltiolta uuden EORI-tunnuksen.

Kaikki uusia EORI-tunnuksia tarvitsevat voivat hakea tunnuksia jo nyt ennakkoon. Tietoa hakemuksesta on Tullin nettisivuilla. 

Perehdy tulliselvityksen perusteisiin ja valmistaudu Brexitiin tutustumalla Tullin Brexit-sivustoon. Seuraamalla sivustoa ja tilaamalla Tulliselvityksen uutiskirjeen varmistat, että saat viimeisimmän tiedon Brexitin vaikutuksista tulliasiointiin.

Katso myös Tullin Brexit-infovideo.

Lisätietoja: yritysneuvonta.lupa-asiakkaat@tulli.fi