Toimitusjohtajan blogi, Uutisia Hämeestä

Menevätkö lapset pesuveden mukana?

Hämeen kauppakamarin tuoreen kesätyökyselyn mukaan yli puolet vastanneista yrityksistä (yli 160 vastaajaa) ilmoitti, etteivät ota kesätöihin alle kahdeksantoistavuotiaita nuoria. Alle kuusitoistavuotiaiden osalta tilanne onkin jo täysin lohduton.
Jussi Eerikäinen, toimitusjohtaja
Tarmo Valmela/Photodance Valmela
FacebookTwitterLinkedInEmail

Erityisesti rakennus- ja konepajateollisuus kokee, että nykyinen tiukka lainsäädäntö nuoren työntekijän suojelusta käytännössä estää alaikäisen henkilön palkkaamisen. Laki määrittää muun muassa, mitä laitteita ja kemikaaleja nuori työntekijä ei saa käsitellä. Laissa on myös määritetty, ettei nuorta voi laittaa ”liukuhihnatyöhön”, jossa kone säätää työtahdin. Nuori ei voi toimia myöskään purkutyömaalla eikä työtehtävissä, joissa työntekijä voi altistua melulle.

Ammatillisista oppilaitoksista ja yliopistoista valmistuvien nuorten osaamista arvostellaan. Heidän valmiuttaan tehtäviin pidetään vaillinaisena ja erityisesti työelämäosaamista kritisoidaan. Vanhemmat ikäryhmät pääsivät aikanaan kesätöihin huomattavasti helpommin. Raksat, tehtaat ja toimistot ottivat mielellään loma-ajaksi nuoria työntekijöitä. Usean kesän työkokemukset vaikuttivat osaamiseen, opiskeluhalukkuuteen ja avasivat työmarkkinat merkittävän paljon paremmin.

Erityisesti alle kahdeksantoistavuotiaiden ”työsyrjintä” on toisen asteen ammatillisen koulutuksen opiskelijoille huomattavan haitallista. Valtaosa opiskelijoista jatkaa opintojaan suoraan peruskoulun yläasteelta. He ovat käytännössä alaikäisiä valmistumiseensa asti. Tilanne on räikeässä ristiriidassa toisen asteen koulutusreformin ideologian kanssa. Tavoitteenahan on lisätä merkittävästi nimenomaan työssäoppimista. Mikäli lainsäädäntö estää ko. toiminnan, ollaan aikamoisessa pulassa.

Laki nuoren työntekijän suojelusta on perusteltu, mutta sen sisältöön ja tulkintaan on syytä paneutua. Yrityselämän on otettava siihen kantaa ja löydettävä ratkaisut, joilla osaavan työvoiman saatavuus Suomessa voidaan turvata. Kesä- ja harjoittelupaikat ovat äärimmäisen tärkeä osa tätä prosessia. Työhön perehdyttämällä, työsuojeluohjeita noudattamalla ja oikealla asenteella voidaan nuoria työntekijöitä ottaa myös vaativiin tehtäviin. Tämä edellyttää yhteistoimintaa yritysten, toimialajärjestöjen ja työsuojeluviranomaisten kanssa. Eivät työpaikat ole muuttuneet vaarallisemmiksi – päinvastoin!

Kesätyöt takaisin!

Kommentoi