Toimitusjohtajan blogi

Rytminmuutos ylisääntelyssä

Kauppakamarit ovat asettaneet tämän vuoden päätavoitteeksi entistä yritysvastuullisemman yhteiskunnan, joka tarjoaa mahdollisimman hyvät puitteet kasvulle ja työpaikkojen luomiselle. Tämän saavuttamisen edellytyksenä ovat kasvua tukeva verotus, toimivat liikenneväylät sekä ylisääntelyn purkaminen.
Jussi Eerikäinen, toimitusjohtaja
Tarmo Valmela/Photodance Valmela
FacebookTwitterLinkedInEmail

Hämeen kauppakamari teki vuosia määrätietoista työtä kauppojen aukioloaikojen vapauttamiseksi ja onnistui saamaan vuosittain poikkeuslupia, joiden turvin kauppoja voitiin pitää auki määrättyinä pyhäpäivinä rajatuilla alueilla. Nämä rajaukset tuntuivat kuitenkin usein mielivaltaisilta. Lupaviranomainen, joka toimi Rovaniemeltä käsin, päätti jopa kadun tarkkuudella, missä kaupat saivat olla auki ja missä eivät. Tämän vuoden alussa poistui yllättävän nopealla aikataululla kauppojen ja kampaamoiden sekä partureiden aukioloaikojen sääntely. Suomi astui lähemmäksi eurooppalaista vapaampaa yritystoimintaa.

Kauppojen vapautuneet aukioloajat lähensivät Suomea eurooppalaiseen yritystoimintaan.

Yritykset saavat nyt vapaammin päättää, milloin harjoittavat liiketoimintaa. Ensimmäisten viikkojen perusteella muutos on lisännyt asiakasvirtoja lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin. Lakimuutos on saanut myös kritiikkiä osakseen. Pienet erikoisliikkeet kokevat, että pidemmät aukioloajat lisäävät työvoimakustannuksia, joita mahdollinen lisämyynti ei riittävästi kompensoi.

Uusi vapaus mahdollistaa yrityksen omaehtoisen kehittämisen. Olen vuosia ihmetellyt, miksi kukkakaupat ovat arkisin auki vain 09 – 17, miksi en ehdi suutariin tai miksi PC-tarvikkeiden ostaminen on vaikeaa työajan jälkeen. Aukioloaikojen pitää perustua asiakasvirtoihin. Esimerkiksi useimmissa Euroopan maissa erikoisliikkeet aukeavat maanantaisin vasta puoliltapäivin tai ovat jopa kiinni.

Vuosi 2016 käynnistyi ylisääntelyn vähentämisen osalta positiivisesti. Meillä on kuitenkin paljon tehtävää vapaamman yritystoiminnan, talouden kasvun ja työllisyystilanteen edistämisessä. On hienoa olla mukana lähes tuhannen Hämeen kauppakamarin jäsenyrityksen kanssa vaikuttamassa tähän rytminmuutokseen.