Featured Video Play Icon Hyvä uutinen, Uutisia Hämeestä

Forssalaisen DA-Groupin huipputiimiltä laitteita avaruuteen

PAZ-satelliitti laukaistiin onnistuneesti SpaceX Falcon 9 –kantoraketilla Vandenbergin lentotukikohdasta Kaliforniasta 22.2. klo 16.17 Suomen aikaan. Satelliitissa on mukana forssalaisen DA-Groupin suunnittelemia ja valmistamia SAR-tutkan alijärjestelmiä ja instrumentteja. PAZ:n SAR-tutkan data palvelee sekä puolustus- että siviiliorganisaatioita.
FacebookTwitterLinkedInEmail

PAZ-satelliitin hyötyjärjestelmä on X-taajuusalueen SAR (Synthetic Aperture Radar) -tutka, jossa DA-Groupin toimittamat alijärjestelmät jakavat tutkan lähetyssignaalin stabiilisti eri antennielementeille sekä yhdistävät eri antennielementeiltä tulevat tutkasignaalit.

”Avaruushankkeiden pitkä prosessiaika asettaa konsernin toiminnalle merkittäviä haasteita. DA-Groupilla on kuitenkin poikkeuksellisen kokonaisvaltainen osaaminen avaruuslaitteista ja tuotantoprosessi laitteiden suunnittelusta testaukseen pystytään hoitamaan lähes kokonaan talomme sisällä”, kertoo DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi.

”Avaruusalalla laadunvalvonta on keskeisessä asemassa. Luotettavuus on helpompi taata, kun koko toimitusketju on oman kokeneen henkilökunnan käsissä”,  Kotiniemi toteaa.

Tällä hetkellä DA-Group valmistaa alijärjestelmiä ja instrumentteja kymmeneen eri satelliittiin muun muassa ESA:n Sentinel-1 C ja D sekä MetOp-SG –ohjelmissa. Sentinel-1 –satelliittien SAR-tutkaan toimitetaan täydelliset tutkasignaalin jakojärjestelmät ja MetOp-SG –satelliitteihin 89 GHz:n vastaanottimet meteorologisiin ilmakehän mittauksiin.

Avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala arvioi, että DA-Groupin toiminta osoittaa erityistä osaamista ja ymmärrystä radioaaltoteknologiasta sekä mikroaalto- ja millimetriaaltoteknologioista. Suunnittelun lisäksi tuotanto sisältää vaativan tarkkuusmekaniikan valmistuksen ja elektroniikka-asennuksen sekä toiminnalliset testaukset ja ympäristötestit.

DA-Group osti vuonna 2015 Sanoma-konsernin entisen painotalon Forssasta, jolloin avaruuselektroniikan komponenttien vaatiman puhdastilan koko voitiin nelinkertaistaa. Jukkala on tyytyväinen DA-Groupin uusiin toimitiloihin, jotka mahdollistavat nykyisten tilausten valmistamisen ongelmitta ja kasvunvaraa riittää vuosiksi eteenpäin.

Huoltokeikkoja ei voi tehdä yli 500 kilometrin korkeudessa maapalloa kiertäviin laitteisiin.

Toiminnan pitkäjänteisyydestä kertovat tulevien satelliittien laukaisuaikataulut. Ensimmäinen MetOp-SG –satelliitin laukaisu on vuonna 2021 ja viimeisin samasta satelliittiperheestä vuonna 2036.

”Laatuvaatimukset ovat äärettömän korkeat. Huoltokeikkoja yli 500 kilometrin korkeudessa maapalloa kiertäviin laitteisiin ei tehdä”, korostaa Kotiniemi.

DA-Group on onnistunut satelliittien ydinjärjestelmien toimituksissa. Vuonna 2009 laukaistu Planck-tiedesatelliitti sekä vuosina 2014 ja 2016 laukaistut Sentinel-1 A ja B –satelliitit toimivat odotusten mukaisesti täyttäen ESA:n asettamat tavoitteet ohjelmille.

”Olemme pystyneet lunastamaan lupauksemme ja jatkuvasti kehittämään valmiutta päästäksemme osaksi mittavien hankkeiden toimitusketjua. Olen erittäin ylpeä osaavasta huipputiimistämme”, Kotiniemi toteaa.

Katso SpaceX -video laukaisusta: https://www.youtube.com/watch?v=-p-PToD2URA

Kommentoi