Uutisia Hämeestä

Työpaikka, jossa sykkii suuri sydän

(Mainos) Lahdessa Askonalueelle on kasvamassa uusi kaupunginosa, joka muotoutuu perinteisestä yrityskeskittymästä vireäksi ja monipuoliseksi asumisen, tapahtumien, työn ja toiminnan keskukseksi.
FacebookTwitterLinkedInEmail

Perinteikäs huonekalu- sekä kodinkonetuotannoista tuttu Askonalue löytyy Lahden rautatieaseman ja radanvarren välittömästä läheisyydestä. Alueella aloitettiin teollinen tuotanto jo 1920-luvulla Aukusti Asko Avoniuksen huonekalutehtaan merkeissä. Tuotanto laajeni vuosien aikana Upo-kodinkoneisiin ja 1950-luvulla alueella toimikin Pohjoismaiden suurin huonekalu- ja kodinkonetehdas. Askon ja Upon teollinen toiminta päättyi kuitenkin 1990–luvulla.

”Kun Renorista tuli 2000-luvun alussa Askonalueen omistaja, aloitimme teollisuusalueen raivaus- ja puhdistustyöt sekä alueen kiinteistökehittämisen yhdessä tärkeiden toimijoiden ja Lahden kaupungin kanssa. Tänä päivänä alue onkin satojen yritysten kohtauspaikka eli punatiilisissä ja moderneissa kiinteistöissä toimii niin yhden hengen verstaita kuin isoja firmojakin,” kertoo Renor Oy:n kiinteistökehitysjohtaja Marko Liimatainen ja jatkaa.

”Tällä hetkellä Askonalue käsittää yli 30 hehtaaria maata ja useita tehdaskokonaisuuksia. Ja mikä mielenkiintoisinta, alue on pian myös koti tuhansille asukkaille!”

KAUPUNGINOSA SYKKII ELÄMÄÄ

Lahden kaupungin ja naapurikuntien laajassa radanvarren kehityshankkeessa Askonalue on erittäin keskeinen osa. Vuonna 2014 Lahden kaupunki ja alueen kiinteistönomistajat järjestivät uudesta kaupunginosalta arkkitehti- ja ideakilpailun. Maankäytön suunnittelu Askonalueella perustuu tässä kilpailussa luotuihin lähtökohtiin.

”Askonalueesta kaavaillaan uutta noin 5 000 asukkaan aamusta iltaan sykkivää kaupunginosaa, joka yhdistää luontevalla tavalla asumisen, työn ja vapaa-ajan. Aluesuunnittelun tavoitteena on tiivis, viihtyisä ja sopivassa määrin vihreä kaupunkirakenne lähellä kaikkia yhteyksiä. Eihän matka lentokentältäkään tänne kestä kuin alle tunnin,” miettii Marko Liimatainen.

KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ UUDELLA TAVALLA

”Panostamme rakentamisen ja saneerauksen lisäksi esimerkiksi uudenlaisiin energiaratkaisuihin. Tällä hetkellä Askonalueella jäähdytetään pohjavedellä noin 8800 neliötä toimisto- ja tuotantotilaa. Pohjavesijäähdytys mahdollistaa 30–50 % pienemmän sähkönkulutuksen verrattuna muihin konejäähdytteisiin tiloihin”, vakuuttaa Renor Oy:n kiinteistöpäällikkö Timo Väisänen.

Askonalueella tutkitaan pohjaveden hyödyntämistä jo tälläkin hetkellä käytössä olevan jäähdytyksen lisäksi myös lämmitykseen. TEKESin tukeman tutkimusprojektin tavoitteena on selvittää käytettävissä olevan pohjavesivarannon määrä ja hyödyntämiseen soveltuva teknologia. Tavoitteena on mahdollisimman suuri energiaomavaraisuus ottaen huomioon koko alue.

UUDET PALVELUT TUOVAT LISÄARVOA

Askonalueen asiakkaina on tällä hetkellä asiantuntija- ja palveluyrityksiä, logistiikka- ja varastokäyttäjiä sekä tuotantoyrityksiä. Uusia merkittäviä alueelle sijoittuvia toimijoita ovat Päijät-Hämeen käräjäoikeus ja Handelsbanken. Lisäksi Askotaloon on rakentumassa uudet ravintola- ja kokoustilat sekä modernit aulapalvelut, jotka palvelevat kaikkia Askonalueen käyttäjiä ja siellä vierailevia ihmisiä.

”Me Renorilla otamme huomioon alueesta kiinnostuneiden yritysten toiveet sekä rakenteet todella huolellisesti. Toteutimme esimerkiksi ison teleoperaattorin uuteen toimistotilaan ilmanvaihtojärjestelmän, joka ottaa huomioon satojen näyttöpäätteiden lämpökuormituksen sekä call centerissä toimivien ihmisten tarpeet,” painottaa Timo Väisänen.

ASKONALUE, LAHTI

  • vuokrausaste 84 %
  • työpaikkoja 1800 kpl
  • autopaikkoja 1400 kpl
  • vuokrasopimuksia 306 kpl
  • käyttämätön rakennusoikeus 250 000 m2
  • toimisto-, liike-, tuotanto- ja varastotilaa 169 000 m2

Renorin strategiana on omistaa ja johtaa kiinteistöjä sekä vuokrata toimitiloja asiakkailleen. Renor kehittää omistamiaan kiinteistökohteita ja alueita sekä ylläpitää kestävää ja viihtyisää rakennettua ympäristöä. Renorin palveluksessa oli vuoden 2015 lopussa 28 henkilöä.

Kommentoi