Uutisia Hämeestä, Valiokuntauutisia

e-Estonia – Rajat ylittävä sähköinen hallinto

Hämeen kauppakamarin valiokuntien jäsenet tutustuivat elokuussa Tallinnan matkallaan e-Estonian Showroomissa maailman sähköisimmäksi mainostettuun yhteiskuntaan.
Päivi Pulkki, Hämeen kauppakamari
Päivi Pulkki
FacebookTwitterLinkedInEmail

Viro on esimerkki pienestä maasta, joka on ponnistanut vaatimattomista oloista ja laajentunut yli rajojensa sähköisillä palveluillaan. Maan tavoitteena on paperiton asiointi ns. sähköisen palveluväylän X-Road-ratkaisun avulla. Internet on kansalaisten sosiaalinen oikeus ja koko maassa on käytettävissä ilmainen julkinen langaton verkko. Jokaisella Viron kansalaisella on kuvallinen sähköisiin palveluihin tarkoitettu henkilökortti ja jopa 99 prosenttia viranomaispalveluista on sähköisiä. Vain vihkiminen, avioero tai kiinteistön myyminen eivät ainakaan vielä onnistu sähköisesti.

e-Estonia mahdollistaa yksinkertaisimman ja nopeimman ympäristön harjoittaa yritystoimintaa. Yrityksen voi perustaa sähköisesti muutamassa tunnissa. Myös veroasiat hoituvat mutkattomasti netissä.

E-kansalaisuuden myötä Viro tarjoaa sähköisiä palveluita kaikille ympäri maailmaa. E-kansalainen saa henkilökortin, jolla voi hoitaa monia asiointipalveluita virolaiseen tapaan sekä esimerkiksi perustaa yrityksen Viroon ja asioida viranomaisten kanssa sähköisesti. E-kansalaisia on 155 maassa yli 35 000 ja heidän sähköisen järjestelmän kautta perustamia yrityksiä on yli 5 600.

Virossa myös terveyspalvelut on pyritty sähköistämään mahdollisimman pitkälle. Käytettävissä on digitaalisia terveystietoja ja reseptejä sekä e-Ambulanssi -sovellus, joka tarjoaa katkeamattoman nettiyhteyden hätätilanteissa. Sovelluksen tarkoituksena on mahdollistaa langaton tietojen välitys ambulanssin ja vastaanottavan sairaalan välillä.

OECD:n Pisa-tutkimuksessa Viro on noussut Euroopan ykköseksi. Tutkimuksessa arvioidaan 15-vuotiaiden osaamista matematiikassa, luonnontieteissä ja lukutaidossa. Kaksi eniten käytettyä nettiapplikaatiota kouluissa ovat nimeltään e-School ja Studium. Näillä innovatiivisilla työkaluilla vanhemmat, opettajat ja lapset voivat koota kaiken tarpeellisen tiedon opetuksesta ja oppimisesta. Yli 85 prosenttia kouluista käyttää e-Schoolia ja lapsille opetetaan myös robotiikkaa ja ohjelmointia. Viron tarkoituksena on vuoteen 2020 mennessä käyttää vain digitaalisia opintomateriaaleja ja strategiaksi on valittu tietoteknologian elinikäinen oppiminen.

e-Estonian tarjoamista mahdollisuuksista mainittakoon vielä sähköisesti toimivat mobiilipysäköinti ja väestörekisterikeskus sekä sähköinen allekirjoitus, bussilippu ja äänestäminen.

Kommentoi