Erikoisasiantuntijapalsta

Omistajanvaihdoksilla vauhtia kasvuun

(Mainos) Finnveran valtuuksia on lisätty viime ja tämän vuoden aikana. Voimme entistä monipuolisemmin rahoittaa aloittavia, kasvavia ja kansainvälistyviä yrityksiä sekä erilaisia yritysjärjestelyjä, kuten omistajanvaihdoksia.
FacebookTwitterLinkedInEmail

Suomessa on toimivat rahoitusmarkkinat, ja hyvät hankkeet saavat pankkirahoitusta. Määritelmä hyvistä hankkeista on kuitenkin entistä vaativampi: yrityksillä täytyy olla uskottavat suunnitelmat, hyvä taserakenne ja riittävät vakuudet. Finnveraa tarvitaan pankin lisäksi hankkeiden osarahoittajaksi erityisesti yritystoimintaa aloitettaessa ja muutostilanteissa.

Myös omistajanvaihdokset edellyttävät usein ulkopuolista rahoitusta. Viime vuonna Finnvera oli mukana rahoittamassa 120 miljoonalla eurolla lähes tuhannen suomalaisen pk-yrityksen omistajanvaihdoksia. On arvioitu, että tulevien kymmenen vuoden aikana jopa 30 000 yritystä vaihtaa omistajaa tai lopettaa toimintansa. Me Finnverassa koemmekin tärkeäksi tehtäväksemme herätellä luopuvia yrittäjiä ja tulevia ostajia ajoissa, jotta he kohtaisivat toisensa ja kaupanteon hetkellä yritys olisi mahdollisimman hyvässä kunnossa. Omistajanvaihdos on hyvä tapa ryhtyä yrittäjäksi tai kasvattaa olemassa olevaa liiketoimintaa.

Mahdollisuutemme rahoittaa paranivat huhtikuussa. Otimme käyttöön kasvulainan, joka soveltuu muun muassa yritysten kasvu tai kansainvälistymishankkeiden rahoittamiseen. Kasvulaina on vieraan pääoman ehtoinen välirahoitustuote, jossa yhdistyy piirteitä sekä oman että vieraan pääoman rahoituksesta. Yrityksen omarahoitusosuuden on oltava aina vähintään 20 prosenttia ja Finnveran lisäksi rahoituskokonaisuuteen osallistuvien muiden rahoittajien osuuden on oltava vähintään 50 prosenttia kokonaishankkeesta.

Yritystoiminnan alkuvaiheeseen tai pieniin hankkeisiin kasvulaina ei sovi. Tällöin ratkaisuna voivat olla muut rahoitustuotteemme, esimerkiksi alkutakaus. Se parantaa aloittavien yritysten rahoituksen saantia pankista, kun voimme antaa pankin luotolle 80 prosentin takauksen aina 80 000 euroon saakka. Pienet yritykset voivat saada luottoa suoraan Finnveralta 50 000 euroa. Tällä on merkittävä vaikutus myös tuhansille nykyisille asiakkaillemme.

Mirjam Sarkki
aluejohtaja, Finnvera Kaakkois-Suomi

Lisätietoja rahoituspalveluista:
www.finnvera.fi
Puhelinpalvelu 029 460 2580