Erikoisasiantuntijapalsta

Vapaa maailmankauppa natisee liitoksissaan

Kauppapolitiikka ja kauppasota ovat ”välineitä”, joilla vaikutetaan yhteiskuntiin, yrityksiin ja yksilöihin. Tuontitullit pakottavat valtiot neuvottelemaan sopimuksista ja uusimaan niitä tai sitten ajautumaan eroon keskinäisestä kaupankäynnistä. Huonoimmassa tapauksessa kauppasota voi johtaa sotilaalliseen konfliktiin.
Vesa A. Vihavainen
Pixhill.com / Tack Tack
FacebookTwitterLinkedInEmail

Yhdysvallat pakotti Kanadan ja Meksikon neuvottelemaan NAFTA-sopimuksen uusiksi, jolloin USA sai aiempaan sopimukseen verrattuna parempia etuja, kuten kyberturvallisuuden tason noston ja maahan tuotavien autojen määriin kiintiöt. Nyt USA pyrkii muuttamaan kauppaa muiden tahojen kanssa (ensin Kiina ja sitten EU) itselleen suotuisammaksi, jotta kauppatase tasapainottuisi ja immateriaalioikeudet tulisivat paremmin turvatuiksi. Myös markkinoille pääsy on yksi neuvottelujen kulmakivistä.

Pörssikurssit seilaavat ylös ja alas sen tahdissa, mitä USA:n presidentti milloinkin sanoo ja miltä markkinoiden odotukset näyttävät. Erityisesti kauppapolitiikka ja viime aikoina kauppasota ovat heilutelleet kursseja. Tuontitullien avulla USA:n hallinto tavoittelee tuotannon palauttamista USA:han ja siten työpaikkojen lisäämistä ja kasvua sekä bilateraalisen kaupan alijäämän (kauppataseen vaje tiettyjen maiden kanssa) pienentämistä. Samalla se lisää liittovaltion tuloja tullien ja verojen muodossa sekä pyrkii saamaan paremmat kaupankäynnin ehdot.

USA:n ja Kiinan väliset kauppaneuvottelut menivät jo vuoden 2018 puolella nokitteluksi ja USA mätkäisi tuontitulleja ensin NAFTA-alueen ulkopuolelta tuotaville metalleille kansallisen turvallisuuden nimissä ja sitten isolle osalle muita kiinalaisia tuotteita. Kiina tietenkin vastasi asettamalla tulleja USA:ssa tuotetuille tavaroille. Näillä mentiin jo 21 prosentin tullitasoille. Kuluvan vuoden toukokuussa presidentti määräsi loputkin Kiinasta tuotavat tuotteet arvoltaan 200 miljardia dollaria lisätullin alaisiksi eli 5 prosentin tasosta 25 prosenttiin. Kiina tietenkin vastasi asettamalla tullit 60 miljardin dollarin tuonnille USA:sta. Tuontitullit Kiinasta koskettavat nyt kuuttatuhatta harmonisoitua tariffiluokkaa (HTS) ja ovat arvoltaan kokonaisuudessaan 539,5 miljardin luokkaa. Näin 25 prosentin tulli tuo liittovaltion kassaan noin 134,88 miljardia dollaria lisätuloja, mikä on suurempi summa kuin koko EU:n vienti USA:han. Vertailun vuoksi Suomen vienti USA:han oli vuonna 2018 noin 7,17 miljardia dollaria ja kauppatase Suomelle 5,29 miljardia dollaria ylijäämäinen. Kiinan vienti USA:han oli satakertainen verrattuna Suomen. EU:n vienti USA:han on vuositasolla noin 121,93 miljardia dollaria ja kauppatase 34,99 miljardia dollaria ylijäämäinen.

Näillä tuontitulleilla USA:n hallinto kerää siis lisätuloja liittovaltion kassaan 134,88 miljardia dollaria. Tämä, jos mikä auttaa pienentämään valtiontalouden vajetta ja toisaalta lisää mahdollisuuksia rahoittaa hankkeita, joita ei ole budjetoitu. Maan johto viestittää, että kiinalaiset joutuivat nyt maksumiehiksi, mutta todellisuudessa tuontitullit ovat aina loppujen lopuksi kuluttajan maksettavia kohonneiden hintojen muodossa. Jossain määrin jakeluketjut ja kauppiaat saattavat kantaa osan tuskasta, mutta hyvin harvan yrityksen talous kestää katetason putoamista 25 prosentilla, joten kustannusten nousu on siirrettävä hintoihin. Toki myös kiinalaiset viejät joutuvat pohtimaan hinnoitteluaan ja miettimään tuotantoa Kiinan ulkopuolella. Vapaa maailmankauppa natisee liitoksissaan ja saattaa myös kokea mahalaskun.

Moninapainen maailma ja blokkiutuminen näyttävät todellisilta kehityssuunnilta. Tällaisessa maailmassa taloudellisen ja kaupallisen toimeliaisuuden on yritysten näkökulmasta tapahduttava kullakin talousalueella, jotta yritys ei putoa pois markkinoilta tullien tai muiden säännöstelyjen seurauksena. Yritysten on siis otettava kansainvälistyessään huomioon tarvittavien investointien taso, sillä perinteiselle viennille saattaa tulla jatkossa stoppi, jolloin etabloituminen itse, ostamalla paikallinen yritys tai franchising-malli ovat ainakin äkkiseltään ajateltuna toimivia malleja. Hankintoja keskitetään oman alueen sisälle ja vaihtoehtoisia toimittajia komponenteille, osille ja osakokoonpanoille haetaan aktiivisesti, jotta yritysten haavoittuvuus poliittisen ympäristön muuttuessa säilyy hallittavana. Myös erilaisten lupien saanti sekä hallinta saattavat muuttua entistä hankalammiksi, jos ei toimi kyseisellä talousalueella. On aika todennäköistä, että automaatioasteen nosto, robotiikan käyttö, verkkokauppa ja sosiaalinen media ovat jatkossa vielä tärkeämpiä kuin nyt.

USA:n bruttokansantuote (BKT) on nyt 3,2 prosentin kasvussa ja tuontitullien vaikutus arvioidaan Yhdysvaltain keskuspankki FED:in mukaan kokonaisuudessaan luokkaan -0,3 prosenttia. Tuollainen 2,9 prosentin kasvu on keskuspankin mieleen, koska työpaikkoja syntyy lisää, eikä inflaatio karkaa hallinnasta. USA:n BKT on nyt 21 triljoonaa dollaria.

USA:n tilastokeskuksen mukaan USA:n vienti Kiinaan nousi yllättäen tammikuusta maaliskuuhun 3,3 miljardia dollaria ja tuonti laski 13,8 miljardia dollaria, mutta kauppatase oli vuoden ensimmäisen neljänneksen jälkeen pakkasella 80 miljardia dollaria. Voidaan siis sanoa, että toteutuma on toivotun suuntainen, mutta riittämätön tasapainottamaan kauppataseen.

Hämeen kauppakamarin USA:n kirjeenvaihtaja

Kaiken talouspoliittisen väännön puristuksessa jokaisen on syytä löytää oma tasapainonsa ja muistaa levätä ja rentoutua. Omalla kohdallani se tapahtuu usein kirjoittamalla ja säveltämällä lauluja. Yksi levyllinen teoksiani Trio Wet Coastin esittämänä onkin jo julkaistu omakustanteena viime vuonna ja seuraava levy tulee ulos elokuussa. Asiasta kiinnostuneet tahot voivat kuunnella YouTubesta lauluja Trion nimellä. Elokuun 2. päivänä on konsertti Orimattilassa. Tarkempia tietoja saa allekirjoittaneelta.

Vesa A. Vihavainen

etunimi.sukunimi(at)live.com

Erikoisasiantuntijapalstalle voi jättää kommenttikenttään kysymysehdotuksia eri aihealueista. Verkkolehden päätoimittaja päättää, mitä kysymyksiä ja asiantuntijoiden vastauksia julkaistaan.

Website Comments

    • Päivi Pulkki
      Reply

      Vesa Vihavainen vastaa: Jos EU ja USA ajautuvat samaan tilanteeseen kuin Kiina ja USA, tuotteet kallistuvat asiakkaille tullien verran. USA:n on saatava velkaantuminen ulkomaille loppumaan, mikä tarkoittaa lähinnä nykyhallinnon kannalta kauppatasetta. Tällöin neuvottelut käydään tietenkin pareto-periaatteella ensin Kiinan ja sitten muiden kanssa, sillä Kanada ja Meksiko on jo hoidettu. USA on jo ilmoittanut, että eurooppalainen ajoneuvoteollisuus on seuraavaksi listalla. Metallien tullit ovat jo päällä. Kauppa ei siis lopu, mutta se vaikeutuu. Nythän esim. Kiinan osalta myös näyttää siltä, että jenkkifirmojen investoinnit sinne loppuvat tai estetään, ja panokset suunnataan kotimaahan. Esimerkkinä mm. Applen uusi 5000 hengen tehdas Teksasiin. Vientikauppa voi muuttua luvanvaraiseksi, jos rahan siirtäminen maasta toiseen yritysten ja yksityisten välillä estetään. Nyt ei olla vielä niin pitkällä.

Kommentoi